Om Helsingborgsklassikern

Publicerat i HD 16 januari 2015. Journalist Tomas Nilsson.

Springtime behöver egentligen ingen större presentation. Stadsloppet genomförs för 35:e året och förhoppningen är att 4 500 löpare ska ta sig runt loppet på Helsingborgs gator. För klassikern gäller det att springa den tio kilometer långa rundan.

– Det är ett jubileumsår och vi kommer att ha utveckla Springtime med fler sträckor, men att genomföra klassikern ska vara en utmaning och då gäller vår längsta sträcka, säger Hans Abrahansson som är Springtimes representant i den nya satsningen.

Open Water Öresund hölls första gången under förra årets stormiga och regniga Hx-festival. Ändå blev deltagandet 85 simmare. I år räknar arrangerande Helsingborgs Simsällskap med hela 300 simmare fördelat på de två sträckorna 800 meter och 2 400 meter.

– Det är en utmaning att simma i öppet vatten och för de flesta kommer 800 meter att vara tillräckligt. Därför är det den sträckan som gäller i klassikern, säger Henrik Cleverdal på Helsingborgs Simsällskap.

Banan som går mellan Kallis och Norra hamnens vågbrytare, det vill säga längs hela Gröningen, simmas ett varv för 800 m och tre varv för 2400 m.

– Man kan följa loppet längs strandpromenaden och samtidigt är det bra ur säkerhetssynpunkt då simmarna är nära land hela tiden, säger Henrik Cleverdal.

Barncancertrampet är ett familjeevent över 45 kilometer (en kortare sträcka finns också) som arrangeras för tredje året i team Rynkebys regi. Team Rynkeby är ett dansk-svenskt välgörenhetsprojekt som varje sommar cyklar till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. Det är teamets helsingborgsavdelning som står bakom Barncancertrampet.

– Det är ett familjeevent som vänder sig till precis alla åldrar och det finns ingen tidtagning, säger Anders Cato från Team Rynkeby.

Med öppen start mellan 08.00 och 10.00 lördagen 22 augusti är det tänkt att minst 400 cyklister ska lämna Sundstorget. Färden går via Domsten, Ingelsträde, Döshult och tillbaka till Helsingborg igen.

– Det är ingen tävling utan ett välgörenhetsprojekt för hela familjen. Det finns kontroller längs banan med mat och dryck och det handlar inte om något annat än att cykla och ha trevligt, förklarar Anders Cato.

Sträckorna är mer beskedliga än i den riktiga klassikern, men tanken är inte att locka eliten. Det är egentligen precis tvärtom.

– Visst är det trevligt med elit, men det här handlar om folkhälsa och att så många som möjligt ska kunna vara med, säger Henrik Cleverdal.

Gym-utmaningen

Läs mer om gym-utmaningen här.